Fem snöiga filmer att se i väntan på snön

Det är januari och i många delar av landet lyser snön med sin frånvaro. Om du saknar lite snö, snöbollskrig och allmänna vinterlekar kan ett par bra, snöiga filmer hjälpa till att framkalla lite frostiga upplevelser. Här tipsar vi om fem filmer med snö så det räcker och blir över.

Berättelsen om Narnia: Häxan och lejonet (2005)

narnia1
Hade du litat på den här killen?

Narnia var alltid en favorit för mig när jag växte upp. Böckerna om det mystiska landet var bra, äventyrsfyllda sagor som lade grunden till hur jag såg på en riktigt kall vinter i en tät skog. Mystik blandat med fascination. Att kunna gå in i en garderob och hamna i en annan värld var också väldigt häftigt. Inte många lyckades göra en bra film av Narnia-böckerna, även om den tecknade varianten från tidigt åttiotal (tror jag) var rätt okej. Annat blev det i Sagan om Ringens kölvatten, när Berättelsen om Narnia: Häxan och lejonet dök upp 2005. Sevärd, välgjord och magisk så det både räcker och blir över.

Snowroller – Sällskapsresan II (1985)

snö
Modet var lite annorlunda på åttiotalet.

Tja, man måste gilla den här sortens humor för att uppskatta Sällskapsresans andra del, och man måste kan ha varit med på åttiotalet för att förstå hur konceptet fungerar. Men nog finns det gott om snö i den här filmen och en hel del obetalbara scener. Stig Helmer, som spelas av Lasse Åberg – även om jag många gånger har funderat på om det egentligen är tvärtom – åker ännu en gång på en äventyrlig resa och den här gången är det till alperna. Herr Ober, Ice bitte.

The Shining (1980)

The Shining 2
Välkommen till vårt hotell. Här finns inget läskigt alls.

Att bli insnöad i ett hotell som det dessutom spökar på skrämmer väl slag på vem som helst. Den här episka skräckisen med Jack Nicholson i huvudrollen ger dig frostbrytningar. Visserligen riskerar du att inte längta efter snö när du sett den.

The Thing (1982)

thething1
Jag vet! Dynamit och eld, det brukar ju vara en bra kombination.

Ännu en snöfilm från det glada åttiotalet. Platsen är Antarktis och Kurt Russell gör en av sina bästa roller som RJ MacReady, även om det är ett rätt töntigt namn. The Thing skapade precis som The Shining en hel del episka scener, men framför allt lyckades den förvalta arvet från Alien och blev en av få kopior som faktiskt fungerar. Det finns några få platser kvar som är riktigt avlägsna på jorden och så ogästvänliga att bara pingviner och galna forskare vill spendera sin tid där. Snö får du massor av och det enda i filmen som kan överträffa snön i mängd är kalkonrepliker och blod.

Batman Returns (1992)

batmanreturns1
Bitter? Jag? Jag förstår inte vad ni menar.

Tim Burton kan göra film och han kan göra film som är så eländiga att man bara måste se dem. Hans andra film om den läderklädde fladdermushämnaren utspelas på vintern och den är riktigt sevärd. Tragisk, mörk och magisk på samma gång. Synd att han inte fick göra en tredje Batman-rulle.