Fem filmer med exceptionellt bra ljussättning

Att ljussättning påverkar inramningen och stämningen i en film råder det inga tvivel om. En films kvalitet kan tas till en helt ny nivå, eller försämras betydligt, beroende både på ljusteknikernas skicklighet och vilken typ av utrustning som används. I budgetfilmer är det inte ovanligt med billigare LED-lampor och LED-strålkastare, medan större Hollywoodproduktioner vanligtvis investerar många miljoner för att få det perfekta ljuset.

Nedan har vi listat fem filmer som lyckats exceptionellt bra med ljussättningen.

Se7en

Filmen Se7en är utan tvekan en av tidernas mest hyllade thrillers. Givetvis gjorde filmen succé tack vare den nervkittlande storyn och de välspelade rollerna av Morgan Freeman och Brad Pitt (”What’s in the box???????). Dock är ljussättningen i filmen, som sköttes av Darius Khondji, en aspekt som inte ska underskattas, speciellt i scenerna där poliskommissarierna Mills och Somerset besöker brottsplatserna efter att morden begåtts.

Apocalypse Now

Den kritikerrosade Vietnamfilmen Apocalypse Now, som släpptes år 1979 (bara drygt 4 år efter att kriget tagit slut), plockade hem Oscarsstatyetter för både bästa foto och bästa ljud. Dessutom var filmen nominerad för bästa scenografi (musikalfilmen Showtime vann). Den skickliga ljussättningen gör verkligen att vi som tittare på allvar tas med till de vietnamesiska djunglerna, inte minst i avslutningsscenen när kapten Willard konfronterar överste Kurtz.

Gudfadern

Klassikern från 1972 som aldrig kommer att gå ur tiden. När Gudfadern släpptes var filmen onekligen revolutionerande vad gäller ljussättning. Kameramannen Gordon Willis har av många filmkritiker blivit hyllad för sin förmåga att ge Marlon Brando ett skimmer av mystik med hjälp av ljuset. Filmen var en av de första någonsin att använda ljus ovanifrån, vilket gjorde att Bandos ögon inte syntes, en teknik som många filmer därefter har efterliknat.

Drive

I filmen Drive från 2011 är Ryan Gosling en stuntförare i Hollywood vars högsta dröm är att få köra på de riktigt stora racingbanorna. Gosling åker dock på problem när han hamnar i konflikt med kriminella i den undre världen. Trots att filmen bara blev nominerad för en Oscar (bästa ljudredigering) ska teknikerna bakom kameran ha en stor eloge för ljussättningen i filmen. Med kallare färgtoner ges känslan av att Gosling är lite av en ensamvarg, medan varmare toner används för att illustrera personer i hans närhet.

Strangers of a Train

En lista med tidernas bästa filmer vad gäller ljussättningen är givetvis inte komplett utan en Hitchcock-rulle. Hitchcock har utan tvekan haft en stor inverkan på utvecklingen av scenografi inom filmens värld och hans tekniker lärs fortfarande ut på många filmskolor. Utöver Strangers of a Train är Vertigo, To Catch a Theif (som blivit utsedd till världens bästa film) och Birds exempel på Hitchcock-filmer med utmärkt ljussättning.

 

 

Det här är ett gästinlägg.