Enorma amerikanska stekar

Säg två ord – amerikansk stek – och det börjar vattnas i munnen ordentligt hos alla som gillar att grilla. I USA är det vanligt med stora biffar, eller steaks som de själva säger. Visste du förresten att själva ordet steak har sitt ursprung i det gamla skandinaviska ordet steik. Det betydde i princip en tjock skiva kött, avsedd att grillas.

Det amerikanska sättet att grilla på har exporterats världen över och är kanske landets största exportvara. Många tycker precis som jag att ju större biff, desto bättre, men det är svårt att hitta bra styckningsdetaljer i Sverige. Oftast behöver man besöka saluhallar för att själv be om den tjocklek man vill ha. Ska du grilla en ordentlig biff behöver du ha lite tjocklek, helst 2-3 centimeter som minimum, men gärna 3-4 om du vill grilla ordentligt.

Inte bara stekar

Nu är det naturligtvis så att det finns mycket annat som USA har exporterat, förutom stekarna. Vad man än kan tycka om det stora landet i väst finns det mycket bra. Inte minst Tex-Mex, som är en blandning av Texas matkultur och den mexikanska. Den amerikanska bilkulturen är inte heller något vi skulle vilja vara utan, även om det förstås finns en del utmaningar för miljön med stora bensinslukande bilar.

Något som många gillar är förstås lotto, och för att spela ett av de mest populära lottospelen behövde du förr i tiden faktiskt åka till USA. Powerball har miljontals spelare och i USA kan du vinna en ordentlig jackpot. Tack vare internet kan du nu delta i Powerball USA:s största jackpottar

Många stekar

Om du skulle vinna jackpotten på 40 miljoner dollar, vilket i svenska pengar med dagens växelkurs betyder ungefär 355 miljoner svenska kronor kan du köpa alla stekar du vill. En svensk oxfilé går på runt 500 kronor kilot, vilket betyder att du kan utan tvekan köpa en miljon oxfiléer och ändå ha pengar kvar att köpa Webers största och värsta grill. Och mycket, mycket mer. Fast glöm inte att du bör äta lite sallad till köttet.