Domedagen är här

Åtminstone kan man tro det om man läser dagens rubriker från finanspressen, där det varnas om en kommande krasch. Det är förstås inte utomjordingar vi pratar om, åtminstone inte vad jag vet, utan en krasch på börsen. 

Vilket antagligen är mer eller mindre oundvikligt. Men vad jag alltid slås av när de här varningarna dyker upp är att de har faktiskt en stark ton av domedag över sig. Som om en börskrasch verkligen är slutet på allt. Då är det rätt skönt att läsa krönikan av den väldigt mycket mer sansade Per H. Börjesson, som tar udden av allt olyckskraxande.

LÄS MER: Börjessons krönika

Däremot är det betydligt mer intressant att fundera över vårt samhällssystem i stort. Kommer det att hålla särskilt länge? Det finns rätt många tecken på att det knakar i fogarna, inte minst med Nordkoreas agerande. En kärnvapennation med en diktator som envisas skicka missiler ut i havet kan skrämma vem som helst.

Krig är dock inte allt elände vi kan råka ut för, även om ett kärnvapenkrig antagligen är det sista krig mänskligheten skulle komma att utkämpa. Domedagen kan komma av en pandemi av någon okänd eller känd sjukdom som vi inte har tillräckligt med botemedel mot eller inget botemedel alls. Det finns de som oroar sig för en zombieapokalyps, men jag är mer oroad över de levande än de levande döda, om än skillnaden kan vara hårfin.

domedagen

Det finansiella systemets kollaps är också en fara vi kan fundera över. Virtuella kryptovalutor ställer mycket på sin spets, de skapas praktiskt taget ur ingenting annat än processorkraft och representerar således inte heller någonting annat – ändå går de att växla in mot mer traditionella pengar. Pengar som inte heller finns i samma mängd fysiskt som i elektronisk form. Eller ens motsvaras av en guldreserv.

Samtidigt som vi också lånar mer än någonsin trycks det mer pengar än någonsin. Eller tja, trycks och trycks, någon trycker på en knapp som sagt och dessutom tillverkas det faktiskt fysiska pengar. Hur länge kan vi hålla på att skapa nya pengar, låna mer och inte minska våra skulder?

För övrigt tror jag inte börskraschen kommer den närmaste tiden. Världen går för bra för det och minusräntorna / väldigt låga räntor består. Med andra ord tror jag helt andra kriser är mer sannolika just nu än just börskrascher.