De bästa filmerna om X-men

X-men, mutanterna med minst sagt speciella egenskaper, såg dagens ljus i serietidningsvärlden 1963. Sedan dess har det blivit otaliga äventyr, men det var först år 2000 som det blev en riktigt bra film. De nya filmerna, med bland annat Patrick Stewart, Ian McKellen och Hugh Jackman i huvudrollerna, har lovordats och vi kan bara instämma. Men hur bra är de inbördes? Här får du får syn på saken.

Plats 7
X2: X-Men United (2003)
Den andra filmen hamnar på sista plats enligt min mening. Den är bra, men känns bara som en uppbyggnad inför den tredje delen. Att Wolverine söker sitt förflutna är filmens styrka, men det räcker bara till en sjundeplats.

Plats 6
X-Men: The Last Stand (2006)
När det finns ett botemedel för att låta mutanter bli vanliga människor får de förstås panik. En stark film och rätt episk, det känns verkligen som att det är den sista kampen vi ser.

Plats 5
X-Men: First Class (2011)
En grymt bra film som visar hur historien började och Michael Fassbender gör en fantastisk roll som den unge Magneto. Enda anledningen till att den inte får en högre placering är att jag har svårt för James McAvoy som den unge Charles Xavier. Han kan inte tolka professor X lika bra som Patrick Stewart.

Plats 4
X-Men Origins: Wolverine (2009)
Hur  man än gör går det inte att undvika att Wolverine blir en favoritfigur, kanske framför allt för att han inte är lika präktig som de andra. Hur hans historia började är en riktigt bra film i serien!

Plats 3
X-Men: Days of Future Past (2014)
Mutanternas framtid är hotad av väktare och den här senaste filmen i serien är fantastiskt bra. Upplägget, trots komplexiteten i tidsresor, fungerar riktigt bra och återigen är Wolverine i centrum. Blandningen av unga X-men tillsammans med gamla blir riktigt bra och du hittar vår recension här.

Plats 2
The Wolverine (2013)
Den andra filmen om Wolverine blev både sågad och hyllad. Jag tillhör dem som hyllar den, framför allt för den fantastiska, ödesmättade stämningen och den japanska miljön.

Plats 1
X-men (2000)
Den allra första filmen är i mitt tycke fortfarande den bästa. Nyskapade, skön stämning och miljö, tillsammans med karaktärsporträtt som håller idag och som kommer att hålla i morgon.