De bästa filmerna från år 2000

År 2000 var förstås ett fantastiskt år på många sätt. Markeringen av ett nytt årtusende, en milstolpe som inte bara bestod i att mänskligheten lärde sig överleva Y2K-buggen, vi fick äntligen fred över hela jorden, ingen hatade någon annan och alla domedagstokar fick fel. Eller, nja, riktigt så gick det kanske inte. Det var dock ett okej filmår, med följande filmer på topplistan:

10. Mina jag & Irene

MeMyselfAndIrene

Det är ingen hemlighet att jag gillar Jim Carrey, men Mina jag & Irene är kanske inte hans bästa. Den platsar dock här, inte minst tack vare konststycket att kasta ut sig själv ur en rullande bil.

9. Dolt under ytan

dolt under ytan

Harrison Ford i en annorlunda roll. En thriller med nålspänning och Michelle Pfeiffer på höjdpunkten av sin karriär.

8. Supernova

supernova_-_nightingale_ship

En ofta bortglömd sci-fi, med en skön stämning. James Spader är väl ingen favorit egentligen, men här gör han en bra roll tillsammans med Angela Bassett. Effekterna är kanske inte överväldigande, men för att vara år 2000 var det ändå rätt okej.

7. Släkten är värst

Släkten är värst

Ja, allt i den här filmen stämmer, och just det gör den så rolig. En grymt bra komedi som fick alla som såg den att känna igen sig, på ett eller annat sätt. Länge leve Greg Focker (Ben Stiller).

6. X-Men

x-men 1

Den första kryss-män-filmen är fortfarande den bästa, enligt mig. Patrick Stewart och Hugh Jackman lyfter filmen till oanade höjder.

5. Djävulen och jag

bedazzled

Jag kommer nog få en del kommentarer på den här, men den är grymt rolig och Bredan Fraser visar att han kan komedi. Det är väl ungefär allt han kan, men det gör han i alla fall bra.

4. O Brother, Where Art Thou

o-brother-where-art-thou1

Jag inser att det blev mycket komedi på listan den här gången, men en så oväntat bra film som O Brother, Where Art Thou med sitt magiska budskap hamnar lätt på en fjärdeplats. Trots George Clooney.

3. American Psycho

american psycho

Christian Bale är en favoritskådis och han gör en riktigt bra roll i American Psycho. Väl värd att se om än idag.

2. Crouching Tiger, Hidden Dragon

Förmågan att springa på luft gör att det finns ingen annan plats för den här filmen än en andraplats. Om det är något i livet jag verkligen skulle vilja lära mig så är det just det här – och förstås Christopher Lees Dracula-uppstigning.

1. Unbreakable

unbreakable_69481
Vad ska man säga? Om någon tvivlade på att M.Night Shylaman är ett geni så är det dags att tänka om. Unbreakable med Bruce Willis och Samuel L. Jackson i sina respektive roller är episk.
Bubblare: Memento, The Gift
Och nej, jag gillar inte Gladiator. Har aldrig tyckt att Russell Crowe är en bra skådespelare.
[wysija_form id=”2″]

Här är fler Filmspanare som listat de bästa filmerna från år 2000: