De bästa filmerna från 2003

När jag först började fundera på 2003 som filmår kändes det spontant inte som att det kunde finnas särskilt många bra filmer från det året. Det visade sig vara fel, även om det inte var det bästa år jag upplevt. Efter att ha rannsakat mitt film-minne ett tag insåg jag att det fanns en anledning till att jag trodde 2003 var ett riktigt dåligt år. Anledningen heter Matrix Reloaded och Matrix Revolutions. Totalflopp utan dess like. Hur som helst, här kommer min version av 2003 års bästa filmer.

10. Bruce den allmäktige

2003 bruce almighty
Bara en av fördelarna med att vara allsmäktig, man kan få så många fingrar man vill.

Jag måste ha med minst en komedi på de här listorna och Almighty Bruce platsar in på plats 10 med gudomliga krafter. Morgan Freeman är en lättsint Gud och Jim Carrey får leka med guds krafter. Episk scen där Steve Carrel är nyhetsankare.

9. Identity

2003 Identity
Vem är vem? Jag har ingen aning, det handlar om Identity.

En överraskande film med ett minst sagt intressant persongalleri.

8. Åter till Cold Mountain

2003 cold mountain
Jag önskar att jag också hade hatt. Alla andra har ju hatt.

Egentligen inte min kopp te, men samtidigt hade den en så schysst stämning att den bara måste platsa på topplistan över 2003 års bästa filmer.

7. Monster

2003 monster
Vem är det värsta monstret? Monstret själv, eller monstret som skapat monstret?

Alldeles innan Monster hade premiär hade jag skrivit en artikel om Aileen Wuornos, som Monster baseras på. Att se Charlize Theron som Aileen var en upplevelse i sig, och en fascinerande film om ett tragiskt livsöde.

6. X-Men 2

2003 x-men 2
Jag kom bara för att fråga om du får dina järntabletter här inne i fängelset.

Kryssmännens uppföljare är riktigt bra och även om det inte är den bästa filmen i X-men-serien är den klart värd en sjätteplats.

5. Terminator 3: Rise of the Machines

2003 terminator 3
Livet är tufft i framtiden. Kistbärarna blir bara färre och färre samtidigt som de måste försvarar sig.

Jag tillhör dem som tyckte att T3 faktiskt var helt ok, även om den elaka Terminatorn inte var särskilt skrämmande. Däremot innhöll T3 rätt mycket mörk humor och det är en underhållande actionrulle.

4. Underworld

2003 underworld
Blek? Är det så konstigt, jag får bara vara ute på natten!

Kate Beckinsale visade sig vara en mycket bättre vampyr än vad hon var som våp i Pearl Harbour. Underworld förnyade hela vampyrgenren.

3. Tears of the Sun

2003 tears of the sun
Jepp, det stämmer. De är stenhårda.

Mer tragiskt än så här blir det förmodligen inte. Kriget i Nigeria skördade oerhört många offer och eländet som utspelas i filmen är förstås bara en bråkdel av hur eländigt det var. En av Bruce Willis bästa filmer.

2. The Life of David Gale

2003 the life of david gale
David Gale, en man med principer.

Dödsstraff – ja eller nej? Efter att ha sett den här filmen kanske du ändrar dig, oavsett vad du tyckte innan. Kevin Spacey i sin bästa roll, trots insatsen i Sven.

1. Sagan om Konungens Återkomst

2003 return of the king
Den gröna smörjan i bakgrunden var kanske filmens enda svaghet.

Avslutningen på Peter Jacksons storverk kan inte inta någon annan plats än förstaplats. Episkt och så välgjort att filmen nästan överträffar boken.

 

Bubblare: Anger Management, Gothika, Lara Croft, Pirates of the Caribbean: Svarta Pärlans förbannelse, Hitta Nemo, Daredevil

Sämsta filmer: Matrix Revolutions och Matrix Reloaded – snacka om att förstöra en trilogi efter en makalöst bra första film.

 

Ett gäng andra filmspanare har också listat 2003 års bästa filmer:

Jojjenito

Movies-Noir

Fripps Filmrevyer

Fiffis Filmtajm

Rörliga bilder och Tryckta Ord

Filmitch

Flmr

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar