De bästa filmerna från 1982

1982 var utan tvekan ett fantastiskt bra filmår, helt klart ett av åttiotalets bästa. Flera av filmerna på 1982 års lista har jag sett många gånger om och än idag kan de plockas fram ur filmsamlingen för att njutas av. Samtidigt filmades det mycket skräp, så årets lista med guldkorn är lite som den mjuka, fortfarande välsmakande, kärnan i en för övrigt väldigt torr kanelbulle. Men vilken kärna, klart många mästerverk.

10. Tron
tron

Originalet, tron (inte Tron) på datormagin och framtidsvisioner om virtuella världar. Nyinspelningen blev inte dum, men den här är bättre. Jeff Bridges, Bruce Boxleitner, David Warner och Cindy Morgan i högform.

9. 48 timmar
48timmar

Nick Nolte och Eddie Murphy i en av åttiotalets klassiska deckarduo. Välspelat av båda, kul att se än idag och skönt tempo med mycket humor.

8. Nu flyger vi ännu högre
nu-flyger-vi-annu-hogre

Skruvad uppföljare som får mig att skratta högt än idag. Kanske mest av nostalgi.

7. E.T.

Spielbergs fantastiska äventyr är riktigt bra på alla sätt och vis. Det går fortfarande att bli ledsen, glad och överraskad åt rymdvarelsen som bara vill ringa hem.

6. First Blood
firstblood

Den här filmen lär Fiffi placera på plats ett, men en sjätteplats duger för mig. Sylvester Stallone som John Rambo överträffar sig själv och i mina ögon är han Rambo mer än Stallone.

5. Poltergeist
poltergeist

Vem vågade se på TV-bruset efter att ha sett Poltergeist? Inte jag. Inte ens idag.

4. Star Trek II – Khans vrede
Wrath of Khan

När Khan blir arg darrar asplöven. Eller nja, det kanske inte var rätt. Det handlar inte om djungelordspråk, men Khan är arg och han vill hämnas på kapten Kirk. En av de bättre Stark Trek filmerna.

3. Conan Barbaren
conan-the-destroyer-3

Conan Barbaren är inte riktigt lika bra som Conan Förgöraren, men det är fantastiskt bra fantasy.

2. The Thing
the-thing

Klart bland det bästa Kurt Russell har gjort och John Carpenters original satte sina spår i snön och kölvattnet efter Alien.

1. Bladerunner
blade-runner-harrison-ford

Här fanns det inga tvivel. Bladerunner är 1982 års bästa film och Harrison Ford är förmodligen åttiotalets bästa skådespelare. Sorgligt, episkt, gripande och magiskt på samma gång.

 

Vad tycker då övriga Filmspanare om 1982:

Fripps Filmrevyer

Movies Noir

Fiffis Filmtajm

Jojjenito

Rörliga bilder och tryckta ord

Filmitch

Flmr

Filmmedia

Filmfrommen