Danska flödebollar och Ex Machina

I samarbete med den fantastiska mat- och bakbloggen Homemade Stockholm recenserar vi Ex Machina. Här får du inte bara en recension utan också tips på ett fantastiskt tilltugg till filmkvällen med en annorlunda romantisk film.

Går det att bli kär i en robot? Och i så fall, är det äkta kärlek? När den unge programmeraren Caleb (Domhnall Gleeson) får ett nytt jobb är det inte vilket jobb som helst. Mitt ute i vildmarken har Nathan (Oscar Isaac) byggt ett forskningscentrum för konstgjord intelligens. Hans mest fantastiska skapelse är androiden Ava (Alicia Vikander). Calebs jobb är att genom att utföra ett Turing-test avgöra om Ava är en android eller inte.

Det kan låta som en film enbart för grabbar, men tro mig, här finns betydligt mer spirande romantik än vad man först kan tro. Caleb ser upp till Nathan, som är allt annat än en traditionell företagsledare. Han påminner mer om excentriska IT-miljardärer, som Jobs, och Calebs tålamod sätts ordentligt på prov. Den instängda miljön som Ex Machina utspelas i, trots att det finns oändliga vildmarker utanför, blir både klaustrofobisk och skrämmande.

Relationen som börjar utvecklas mellan Caleb och Ava gnistrar av tillbakahållna känslor. Som tittare börjar man fundera på om Caleb har blivit förtrollad, tills man inser att Avas intelligens är förtrollande. Turing-testet är allt annat än enkelt att utföra och trots att det är så uppenbart att Ava är en android – robotdelarna är fullt synliga – börjar Caleb att fundera. Är det här konstgjord intelligens på riktigt? Eller är det något annat som pågår? Och vågar Caleb fälla Ava när de verkligt svåra frågorna dyker upp, som kärlek …

 

Till en så fantastisk film vill du förstås ha någonting riktigt gott att äta. Danska flödebollar passar perfekt till, och om du antingen klickar här eller på någon av bilderna nedan kommer du till receptet hos Homemade Stockholm.

flodebollar1 flodebollar2 flodebollar3

Det här är del ett i en tredelad serie mat- och filmtips, i samarbete med Homemade Stockholm. Nästa del kommer nästa torsdag.