Dagens grill: Lammytterfilé med ugnsrostad potatis

Grillandet fortsätter trots att årets första höststorm är här. Idag blev det lammytterfilé, med ugnsrostad potatis och grillade grönsaker. Till detta gjorde jag en enkel vitlökssås på rostad vitlök.

Till fyra personer behöver du:

800 g lammytterfilé
1 kg små, fina potatisar
1 hel vitlök och 2 king solo-vitlökar
2 dl creme fraiche
2 st hela purjolökar
1 gul lök
Rosmarin
Olivolja

Gör så här

Skiva potatisen och lägg i en plastpåse.
Skala och krossa klyftorna från en halv vitlök. Lägg i påsen.
Skala och klyfta en gul lök. Lägg i påsen.
Krydda med rosmarin, salt och peppar. Häll olivolja över, cirka ett par matskedar.
Förslut påsen och ställ kallt ett tag.

Lägg lammytterfiléerna i en annan påse. Häll olivolja över.
Salta och peppra, samt krydda med rosmarin.
Skala och krossa den andra halvan och vitlöken. Lägg i påsen och förslut. Skaka runt, ställ kallt.

Hit kan du förbereda.

När du sedan ska grilla tänder du grillen, sätter ugnen på 220 grader och tar fram köttet.

Lägg potatisen i en form med bakplåtspapper. Sätt in i ugnen samtidigt som du börjar grilla lammytterfilén.

Grilla samtidigt två hela purjolökar och eventuellt några halverade tomater.

Grilla också två king solo-vitlökar, men glöm för allt i världen inte att sticka hål i skalet.

När lammet är klart (medium gäller förstås) låter du det vila, medan du skalar king solo-vitlökarna och skrapar ner innehållet i en skål tillsammans med 2 dl creme fraiche. Rör runt och peppra.

Servera allt tillsammans.

IMG_2653