Clas Ohlson ångar på och bankerna får på tafsen

Jag gillar Clas Ohlson och så länge gamle Clas Ohlsons anda lever kvar i bolaget med samma namn kommer jag att fortsätta gilla Clas Ohlson. Företaget har haft sina upp och nedgångar, men över tid brukar Classe O återhämta sig rätt väl – och växa. 

Dagens fina rapport vittnar om de tillfällen då man är extra glad över att äga en liten del av ett av Sveriges stoltheter. Clas Ohlson gjorde ett bra resultat i det fjärde kvartalet och utdelningen föreslås öka med en halv krona per aktie. Den ökade vinsten fick aktien att klampa iväg med över 5 procent idag. Vilket närmar sig kursrekord om inte jag missuppfattat något, vilket förstås är väldigt roligt.

Lite tråkigare är det att höra om bankskatten och höjningen av resolutionsavgiften. Inte nödvändigtvis för att jag tycker att bankerna gör rätt för sig, utan snarare för att jag av princip är emot allt som försvårar för företagandet i Sverige. Vi behöver locka företag till Sverige, inte tvärtom. Det ska löna sig att driva företag i Sverige och extra skatter ovanpå det alldeles för höga skattetryck vi redan har gör det inte bättre för någon. Men socialdemokratin och vänstern verkar aldrig ha förstått att höjda skatter motverkar ökade skatteintäkter. Att effektivisera driften av staten hade istället varit mycket mer intressant. Som att lägga ner Radiotjänst och om man nu tvunget vill ha en statlig radio och TV lägga kostnaden på skatten – istället för att skapa sysselsättning utan vare sig service eller produktion. När gjorde Radiotjänst någonsin någonting för dig som medborgare?

Som tur är har vi än så länge många storföretag såväl som mindre företag som väljer att stanna kvar i Sverige. Vi får hoppas att det fortsätter trots alla galna skattehöjningar. Märkligt nog finns det väldigt lite reformer på agendan – och då befinner vi oss ändå i en högkonjunktur.

[sgmb id=”1″]

ohlson