Carrie Fisher är prinsessan Leia

Med tanke på att vi tidigare avhandlat både Harrison Ford och Mark Hamill, är det inte mer än rätt med ett personporträtt av Carrie Fisher. Eller prinsessan Leia, som hon kanske är mer känd som. 

Utan att det egentligen fanns någon plan har Spel och Film präglats mycket av Star Wars den senaste tiden, vilket passar bra med tanke på att den sjunde filmen i sagan snart har premiär. När Star Wars – A new hope – hade premiär 1977 var det kanske inte många som kunde förutse vilken succé det skulle bli. Allra minst Carrie Fisher, som var en av dem som verkligen trodde på berättelsen, men som samtidigt sägs ha sagt att hon inte trodde att någon annan skulle hålla med.

Den första Star Wars-filmen var inte hennes första film. Hon hade tidigare medverkat i komedin Shampoo, men för den stora biopubliken var hon ett okänt ansikte – precis som Mark Hamill. Det visade sig, för Star Wars, vara ett vinnande koncept. Både Hamill och Fisher blev mer eller mindre för alltid associerade med rymdsagan, till skillnad från Ford. Fisher har spelat med i ett antal filmer, men inga har nått samma framgång som Star Wars.

Att Carrie skulle ge sig in i skådespelarkarriären var kanske ingen överraskning. Hon är född i en skådespelarfamilj, där hennes mamma – Debbie Reynolds – är en skådespelerska och hennes pappa var sångare. Hennes yngre bror såväl som två halvsystrar har valt samma väg.

Dessvärre har en stor del av Carries liv präglats av droger och hennes bipolära sjukdom. Båda delarna har hon varit väldigt öppen med, åtminstone på senare tid. Problemen har dock inte hindrat henne från att filma, och de har lett till ett par självbiografiska böcker. Carrie Fisher är med andra ord inte bara skådespelare, utan också författare. Nu ska vi snart få se henne igen, och i Episod 7 – The Force Awakens – verkar hon inte längre kallas för prinsessan Leia utan general Organa. Inte omöjligt att vi får se en helt ny sida av Leia / Carrie Fisher…

Carrie Fisher
Fisher om att Disney köpte Lucasfilms: -Nu är jag en Disney-prinsessa.