Burger Mania!

Burgare är alltid grymt gott. Och ju mer man maxar burgarna, desto bättre blir det. Mer kött, mer bröd, mer bacon, mer ost… Dessutom kan burgarna varieras i oändlighet. Den här småkyliga höstdagen blev det en rätt klassisk burgare, men med en liten skillnad – färskpressad vitlök i färsen.

Grovmald högrevsfärs är det bästa att använda, men jag lyckades aldrig få tag i det till dagens burgare. Istället fick jag nöja mig med vanlig nötfärs, vilket fungerar utmärkt så länge som man pressar ihop dem hårt.

Till dagens burgare blev det klyftpotatis och ett par saltgurkor. Allt man behöver. Lök, bacon och en rejäl skiva cheddar ingår förstås.

Vad det gäller att krydda köttet så räcker det oftast med salt och peppar, men att ta med lite vitlök gör att burgaren blir fantastiskt god. Bacon grillas bäst trippelvikt, ungefär som att du gör ett dragspel av skivorna. Sedan måste förstås köttet få grillas indirekt, annars är det stor risk att det faller isär. Åtminstone om du skulle lägga burgaren direkt över glöden i början.

Klyftpotatisen är busenkel. Skala 8-10 stora potatisar, dela i stora klyftor, dela i lök i stora bitar, blanda med olivolja, salt, peppar, valfria örter och in i ugnen – 175 grader i 30-40 minuter.