Bättre ekonomi 2018

2018 är här och det är förstås en stor anledning att fundera över sin ekonomi 2018. Det bästa du kan göra för att få ordning på din ekonomi är faktiskt att sätta dig ner, ta en kopp kaffe eller vad du nu kan föredra, och fundera på hur du kan göra din ekonomi ännu bättre 2018. 

Nedanstående är självklarheter för den som är intresserad av ekonomi och har startat resan ut ur ekorrhjulet. Överkursen kommer lite längre ner. 

Det finns två huvudsakliga områden att se över. Nummer ett är att ha kostnadskontroll. Ta reda på vart dina pengar går och se sedan till att prioritera. Du hittar några enkla spartips i menyn ovan, men framför allt handlar det om att du ska göra dina prioriteringar. De flesta människor har inte råd att göra allt de vill, även om det ibland kan verka som om grannarna minsann åker både på chartersemester och fjällresa. De flesta prioriterar, eller hamnar hos kronofogden.

Nummer två handlar om att se över dina inkomster. Hur kan du tjäna mer pengar? Hur kan du få dina pengar att arbeta för dig?

Om du jobbar med båda de här områdena så finns det inga anledningar till att du inte skulle få en bättre ekonomi 2018. Det går inte heller att säga att den ena är viktigare än den andra. Även om du har världens bästa kostnadskontroll får du inte bättre ekonomi om du inte har några intäkter. Har du fantastiska inkomster kommer det inte att hjälpa dig om du bränner stålarna i samma takt du får in dem på kontot.

För er som redan hade koll på ovanstående eller vill ge er in på hur du faktiskt lyckas får gärna fortsätta läsa.

Det är väldigt enkelt att säga att du ska ha koll på kostnader och öka intäkterna. Det är en helt annan sak att lyckas. För att lyckas måste du både ha självdisciplin och vara utrustad med tålamod. Vi människor har en grundläggande natur som har svårt att se till långsiktiga fördelar. Det är bland annat därför det är så svårt för många att gå ner i vikt, sluta röka eller kröka, eller vad det nu kan vara. Allt handlar om vanor och tendensen att välja lätta vägar.

Ett enkelt exempel är transport till och från arbetet. Om du menar allvar med att ta dig ut ur ekorrhjulet borde du cykla (ja, jag inser hur motsägelsefullt det låter). Det är den i särklass billigaste transportformen, förutom att gå – vilket oftast inte är praktiskt. Däremot kommer du att behöva anstränga dig mer än vad du gör om du tar bilen eller åker kollektivt. Bilen är den lataste formen av transport och den svåraste att ta sig ur.

bättre ekonomi

Det intressanta här är att det finns ett motsatsförhållande mellan enkelhet och ekonomi. Det kostar att vara lat, så att säga. Eller låt oss kalla det bekväm. Ju mer bekväm du är, desto längre blir din väg till friheten.

Här har du fler exempel där bekvämligheten kostar mer:

Baka eget bröd – Köpa färdigt bröd

Laga trasiga kläder – Slänga trasiga kläder och köpa nya

Byta däcken på bilen – Låta däckfirman göra det

Städa ditt hem – Köpa städtjänster

Och så vidare… Förvånansvärt få människor är villiga att ge upp den dagliga bekvämligheten under X antal år för att därefter leva i frihet resten av livet. Du behöver beväpna dig med oceaner av tålamod för att nå friheten och få en bättre ekonomi.

Därför får du inte heller glömma att belöna dig själv, men gör det inte på det enkla sättet. Kör 50 pushups och cykla till affären för att köpa steken, tofun eller vad du nu vill belöna dig med. Och gör det inte varenda kväll.

Bättre ekonomi kräver inte bara tålamod utan också ett konsekvent handlande som i sig kräver självdisciplin. Om det hade varit enkelt att ta sig ur ekorrhjulet skulle alla ha gjort det och ingen hade ändå lyckats.

En sak till som krävs för att få bättre ekonomi. Du måste ägna så mycket tid du kan åt de två punkter som den här artikeln inleddes med. Varje vaken minut som du inte ägnar åt något annat som är mer nödvändigt ska du jaga kostnader och intäkter. Låt det bara för den sakens skulle inte bli en besatthet, det kan kosta dig allt från relationer till livet.

God Fortsättning!