Återinvestera utdelningarna i cykler

Vi är många som jagar utdelningar och jag inbillar mig att de flesta som fokuserar på utdelningsaktier också återinvesterar utdelningarna. Men det finns förstås mängder av olika strategier för hur utdelningarna ska återinvesteras och här tänkte jag berätta hur jag tänker. 

Jag började med den här strategin rätt tidigt och har hållit mig till den. Jag hade säkerligen kunnat använda utdelningarna på något annat sätt, och säkert tjänat ännu mer pengar genom att satsa på helt andra aktier. Vem vet? Det enda jag vet är att den här strategin har fungerat för min del och den har lett till lite större utdelningar än om jag bara hade återinvesterat utdelningarna i samma aktie.

Att återinvestera direkt är förstås en hållbar strategi. Det innebär att du får fler aktier av den aktie som delat ut och förhoppningsvis höjs utdelningen nästa år. Jag återinvesterar också i den utdelande aktien, men jag gör det inte direkt. Jag gör det ett knappt år senare, men först har utdelningen fått jobba lite till.

Strategin jag har är enkel och går ut på att utnyttja det faktum att flera av de aktier jag tror på delar ut vid antingen flera tillfällen på året, eller vid helt olika tillfällen. För att göra det enkelt att förklara, anta att jag har fyra aktier – A, B, C och D. A delar ut i mars, B i april, C i maj och D i september. För enkelhetens skull säger vi att varje aktie kostar 100 kronor, delar ut 5 kronor och jag har tusen av varje. Utdelningen från aktie A använder jag för att köpa fler av aktie B. När aktie A har delat ut 5000 kronor köper jag 50 nya B. 1050 B kommer att dela ut 5250 kronor vilket gör att jag kan köpa 52 av C. 2 fler än när jag köpte B. Hänger ni med? Det är inte mycket mer, men det betyder ändå att det finns en hävstång.

utdelningarna

Det här blir förstås bättre och bättre ju fler aktier man har av en sort. När D har delat ut köper jag fler av A. Risken finns förstås att A har stuckit iväg i pris och den frågan ställer jag mig hela tiden. Om någon av de andra aktierna är för dyra kan jag vänta. Istället för att använda A-utdelningen till B kan den lika gärna användas till C, beroende på prislapp.

Nu har jag fler aktier än fyra och cyklerna jag återinvesterar i är lite mer avancerade, men jag tror att ni förstår principen. I verkligheten kan tre eller fyra aktier ligga i samma cykel och användas för att köpa en, två eller fler av den aktie som ligger närmast – om den är tillräckligt billig. Det gäller också att hitta bolag som är stabila, växer långsamt och gärna höjer sin utdelning.

Chansen finns förstås att jag lurar mig själv fullständigt, så alla tankar mottages tacksamt.