Animehörnan: Twin Star Exorcists

TSE är en övernaturlig fantasy av Yoshiaki Sukeno, planerad till (om jag förstått det rätt) 50 episoder. Hittills har Crunchyroll 40 episoder uppe. Animen började visas i april 2016 och handlar om hur en stor grupp magiskt begåvade människor bekämpar en ständig ström av demoner kallade ”Kegare” och den otrevliga dimensionen Magano som de lever i som ständigt hotar vår värld.

Maganos atmosfär är en roströd sorts smog som dödar människor vid inandning. De enda som kan stå emot förödelsen är de s.k exorcisterna, som med hjälp av mäktiga papperslappar (talismaner) lyckas hantera mer eller mindre storslagna besvärjelser. Jag har inte riktigt fått klarhet i hur många exorcister det finns, men klart är i varje fall att man tydligen föds med en viss mängd magisk talang som man måste träna. Det finns en ledare som är mäktigast och tolv väktare som är massivt begåvade och ypperligt tränade, och sedan finns ett okänt antal ”hus” där exorcister bor i kollektiv för träning och en ständig ström uppdrag.

Kegare har också en hierarki, med ett antal s.k. Basra som är mer eller mindre människoliknande. Tydligen blir Kegare mer människoliknande ju starkare och mer magiska de blir, och de mest människoliknande kallas Basra. En sak har Kegare gemensamt med Exorcisterna. Det 1000-åriga hatet för sina motståndare och den brinnande driften att vilja utplåna fienden från all existens.

Ur den här smältdegeln av ständiga kamper växer två barn upp. Rokuro Enmado och Benio Adashino. Benio är ett hittebarn som en av exorcistväktarna fann i Magano då han var sex år gammal. Hans önskan om att bli den starkaste exorcisten i hela världen var inte helt orealistisk med tanke på den massiva mängd magi han alstrar. Dock kom en stor tragedi att sätta honom helt ur spel på ett mentalt plan och han vägrade befatta sig med exorcism tills han av en slump mötte Benio. Hon hade samma dröm. Att bli världens starkaste exorcist så att hon kunde besegra den vedervärdige Kegare som slaktat hennes föräldrar och tvillingbror.

twin star exorcist

Dessa båda fjortonåriga barn kommer helt på kant med varandra och hatet sprakar gnistor om dem. Inte blir det bättre av att Exorcisternas ledare proklamerar Profetian! Det visar sig att Rokuro och Benio måste gifta sig med varandra och avla ett barn ”The Miko” som, enligt profetian, ska bli den som får slut på det eviga kriget. Oavsett barnens protester, skyfflas de som trolovade in i ett lyxigt hus där de får bo för sig själva.

Jag är mycket ambivalent till den här animen måste jag säga. Å ena sidan gillar jag premissen att två tonåringar paras ihop av en profetia oavsett hur mycket de hatar varandra. Jag gillar hur Benio och Rokuro tränar ihop och upptäcker att de blir exponentiellt mångfalt starkare då de lyckas uppnå s.k resonans med sina magiska talanger. Jag gillar tonåringarnas personligheter och deras nästan stockdumma envishet när det gäller att inte ge upp.

Det finns mycket att gilla i Twin Star Exorcists. Men så har den också många negativa sidor. Episod efter episod upprepas de magiska bataljerna i nästan fånigt överdrivna sekvenser som inte lämnar ett dugg åt vare sig fantasin eller trovärdigheten. Jag kommer på mig själv att klicka fast forward genom merparten av de träligt utdragna och rent ut sagt skittråkiga kampscenerna. Dessutom är det på tok för många karaktärer inblandade på så kort tid. Om serien haft 900+ avsnitt på sig som typ Naruto/Naruto Shippuden att utveckla bikaraktärerna och ge dem ett eget självständigt liv, så kanske … men här korvstoppas ett femtiotal bifigurer in i avsnitten på ett sätt som gör att man bara får huvudvärk och tappar lusten att titta vidare.

Trots det kommer jag kolla in de sista tio avsnitten när de publiceras, för jag vill veta hur det går för Benio och Rokuro. Så, överlag ger jag Twin Star Exorcists med stor tvekan tre stjärnor av fem möjliga.