Animehörnan: Itazura na Kiss (Playful Kiss)

Itazura na Kiss började publiceras som shöjo manga 1990 skriven och illustrerad av Kaoru Tada och blev genast omåttligt populär.

Hittills har tre Japanska TV drama versioner gjorts med jämna mellanrum genom åren. Den senaste versionen ”Mischievous Kiss” samt uppföljdes med säsong två ”Love in Tokyo” kom 2013. Den har även gjorts till K-drama (Korean Drama) två säsonger under namnet ”Playful Kiss 1 & 2”. Som T-drama (Taiwanesisk) hette den första säsongen ”It started with a Kiss” och den andra ”They Kiss again”. Två långfilmer har dessutom planerats ochi Thailand har man nyligen lanserat en version av dramaserien under namnet ”Kiss me”.

Kaoru Tada blev 38 år gammal. Hon dog helt tragiskt när hon och hennes make och barn skulle flytta in i ett nytt hus. Hon ramlade och slog huvudet i ett marmorbord och blev liggande i koma ett par veckor innan hon slutligen upphörde att andas. Det var tragiskt på många sätt givetvis, men för oss som älskar Itazura na Kiss är det extra sorgligt eftersom hon avled innan hon skrev färdigt storyn. Som tur var hade hon en utförlig synopsis, så efter ihärdiga påtryckningar och bönfallanden gav hennes änkling med sig och berättelsen kunde få det slut Tada tänkt sig.

Animen blev 25 episoder och visades första gången under 2008. Den här ljuvligt romantiska komedin handlar om den medelmåttigt begåvade och sällsynt klumpiga högstadieflickan KotokoAihara och hennes envisa kärlek till den hyperintelligente totalt känslokalla geniförklarade NaokiIrie. Han är som Spock i Star Trek, fullkomligt i avsaknad av emotionell substans. Allt är total känslokall logik för honom. Kotoko är Naokis diametrala motpol. Hon lever med känslorna svallande i höga berg och djupa dalar. Ovanpå det är hon tankspridd, klumpig, klantig och rent utsagt obegripligt oförmögen att ens koka ett ägg. Självklart är Naoki snygg, lång och skicklig i allt han företar sig, vare sig det är sport eller språk eller matlagning.

Itazura na Kiss

När Kotoko förklarar sin fem år långa hemliga kärlek för Naoki, borstar han bort henne som om hon vore en insekt han helt enkelt inte vill befatta sig med. Och där skulle väl storyn ha slutat om Kotoko varit en normal tjej. Men hon ger sig inte. Hon ger sig aldrig. Och när ödet och den nyckfulla fru fortuna blandar sig i leken och låter familjen Aiharas bostad falla som ett korthus i en jordbävning, får en gammal god vän syn på pappa Aihara på TV och kontaktar honom.

Vännen får då veta att pappa Aihara är änkling och det bara är han och hans dotter Kotoko, så bjuder vännen utan prut in dem båda att komma och bo i hans familjehus tills jordbävningseländet och försäkringsbolagets utbetalning ordnats upp. Det visar sig (så klart) att pappans vän är Naokis pappa, så till Kotokos svallande känslor av blandad eufori och nattsvart pinsamhet, flyttar de in i familjen Iries hem, där mamma Irie genast tar Kotoko under sina vingar i en översvallande välvillig glädje att äntligen ha fått en dotter att skämma bort. Genom hela första säsongen får vi följa det stormigt fascinerande dramat mellan Kotoko och Naoki tills Naoki ger upp och inser att han fallit för Kotoko. Säsong ett slutar i princip med att paret gifter sig. Jag brukar just inte spoila i mina recensioner, men jag tycker faktiskt inte det är en spoiler, för det är så himla uppenbart från första scen att de kommer bli ett par.

Och det är just detta som gör den här romantiska komedin så sevärd. Inte nog med att den har en finstämd humor, hjärtevärmande karaktärer, en total avsaknad av de så vanliga vedervärdigt giftiga och vämjeliga släktingarna/fienderna; Itazura na Kiss följer upp romansen med vad som hände ”sen” efter det typiska ”och så levde de lyckliga i alla sina dagar”.

Vardagsrealismen i relationen efter bröllopet, svartsjukor, jobb och intressen som sliter och drar åt skilda håll. Gång på gång kommer jag på mig själv med att tänka, det här är Tadas egen story, den känns så träffsäkert äkta. Jag fullkomligt älskar den här storyn. Jag har sett K-dramat, T-dramat och den senaste japanska TV drama versionen, samt givetvis animen och jag måste säga att den är rent ut sagt en av de allra bästa romantiska komedierna!

Utan att tveka ger jag Itazura na Kiss fem stjärnor av fem möjliga!