Alla dessa valutor

I världen finns det idag 180 olika valutor som används inom Förenta Nationernas alla medlemsländer. Har du tänkt på att även om pengar existerar virtuellt, så är en valuta alltid representerad av sedlar eller mynt? Av 180 olika valutor blir det förstås en hel del unika mynt och sedlar.

En hel del valutor används som betalmedel i många olika länder. Den amerikanska dollarna är förmodligen världens mest spridda valuta och används helt och hållet i en del länder även utanför USA. Exempelvis Ecuador och El Salvador använder helt och hållet amerikanska dollar.

Av länderna i det forna brittiska imperiet är det några som godtar brittiska pund, även om många har en egen valuta. Euro är också en stor, välanvänd valuta tack vare att så många länder inom EU använder just euro. Ryska rubel och kinesiska renminbi är två andra valutor som används väldigt väl. Alla dessa välanvända valutor finns i mängder av tryckta sedlar och präglade mynt, som spritts över världen. Det är naturligtvis svårt för de här ländernas centralbanker att kontrollera mängden valuta som är i omlopp och inte heller alltid lätt att dra tillbaka äldre versioner av valutorna.

Ett annat intressant exempel på ett land som använder mer än en valuta är Zimbabwe, där hela åtta olika valutor används. Den botswanska pulan, brittiska pund, kinesiska renminbi, euro, indiska rupier, japanska yen, sydafrikanska rand och amerikanska dollar används i Zimbabwe. Anledningen till det är problemen som den inhemska dollarn fick efter hyperinflation, och den egna valutan har sedan 2009 slutat användas.

Efter hyperinflationen i Zimbabwe utgavs helt enormt stora valörer, som en sedel med etthundra trillioner dollar.

Bild från Wikipedia, scannad av Camp0s.

Så stora valörer behöver du säkert inte till julhandeln, men du vill kanske ändå öka på kassan? Det kan du göra genom att pröva lyckan hos Casinomir Sverige, där du kan vinna lite extra stålar att köpa julklappar för.