7 tips för att skära ner på matkostnaderna

Att ha kontroll på sina kostnader är ett av de första, och kanske viktigaste, stegen för att bli ekonomiskt oberoende. Matkostnader är i många familjer en väldigt stor kostnad, men det går att göra mycket för att minska matkostnaderna. Här får du tio tips på relativt enkla åtgärder du kan göra för att minska dina matkostnader.

1. Planera
Att planera flera måltider i förväg gör att du kan laga större portioner och frysa in. Att lägga tio till tjugo minuter på att skapa en veckomatsedel gör det betydligt enklare att laga mat i förväg.

2. Köp säsongsgrönsaker
Grönsaker är billigare när de är i säsong. Planera din veckomatsedel utifrån vilka grönsaker som är billigast just nu. Gäller även frukt. Webbplatsen Äktavara.org har en guide till vilka grönsaker som är i säsong när.

3. Ta med istället för att köpa ute
Kaffesugen på morgonen på väg till jobbet? Koka kaffet hemma och ta med i termosmugg. Det är billigare. Samma sak gäller förstås lunchen, mellanmålet, fikan, you name it.

4. Ersätt kött med grönsaker
Det tar emot att säga för någon som älskar kött, men kött är dyrt och det går att komma undan betydligt billigare med matinköpen om du väljer vegetariska alternativ. Som bönor.

matkostnader

5. Ät upp
Det slängs sjukt mycket mat i det här landet och bara genom att tömma frysen på ätbart minskar du matkostnaderna rejält.

6. Bunkra inte mer än nödvändigt
Om du inte har ett bra system för att följa tips nr 5 ovan så se till att inte köpa på dig för mycket. Tillhör du dem som vill ha ett ordentligt matförråd så se i så fall till att äta baklänges. Det vill säga den äldsta maten först, om det så är försvarets köttsoppa.

7. Kolla in Portionen Under Tian
Det går att laga mat som kostar under en tia per portion. Ta en titt på den här sidan så får du många bra tips.

Fler tips hittar du i forumet under tråden Spartips.