5 tips för att inte brinna upp

Att grilla, tända ljus eller tända en brasa är olika sätt att njuta av livet. Så här års eldar vi kanske mer än vanligt, även om inte alla grillar. Men vad du än gör, var rädd om dig. Eld är farligt, men inte om man gör på rätt sätt – och jag slår gärna ett extra slag för brandsäkerhet. Här får du några bra tips för att inte brinna upp.

1. Ha alltid en brandsläckare i närheten

En brandsläckare på varje våningsplan är en väldigt bra början. När du minst anar det kan det ta eld och då gäller det att ha en brandsläckare i närheten. Se också till att den är av rätt sort (pulver släcker det mesta) och kontrollera dina brandsläckare ett par gånger per år så att de har behållit trycket.

2. Var försiktig med tändvätska

Tändvätska har sin charm, men det är trots allt en brandfarlig vätska och du bör ta det försiktigt. Gör inte som mannen på bilden nedan, en god vän till Grillbaronen som godkänt bilden i undervisningssyfte. Gör inte så här:

brandsäkerhet

3. Släck aldrig brinnande olja med vatten

Det är totalt livsfarligt. Vattnet exploderar vid kontakt med den brinnande oljan och kastar iväg oljan åt alla håll.

4. Ha respekt för elden

Hur användbar och mysig elden än är kan det gå så illa att ett helt hus blir övertänt och människor kan dö. Eld ska hanteras med respekt.

5. Lämna aldrig grill / spis / ljus / annat som brinner utan uppsikt

Ha alltid koll på det som brinner. Glöm inte att dubbelkolla innan du går hemifrån om allt är släckt. Lämna aldrig den öppna spisen obevakad och tänd inte grillen utan att du kan vara närvarande under hela grillningen.