5 råvaror du inte ska lägga på grillen

Jag brukar säga att det mesta kan grillas, och visst stämmer det. Men det finns några saker som inte ens Grillbaronen skulle lägga på gallret. Nedan hittar du listan, tillsammans med bra alternativ.

1. Gurka

Att lägga gurka på grillen är som att slänga vatten på grillen. Den försvinner snabbt, smakar inte bättre och är rätt menlös även i vanlig ogrillad form. Ta squash istället, det fungerar mycket bättre. Squashen syns på bilden nedan, delad i två, saltad och pepprad – ordentligt.

Lax1

2. Klassiska svenska räkor

Nu kanske du höjer på ögonbrynen, men faktum är att vanliga, svenska räkor är det sällan Grillbaronen grillar. De blir snabbt torra, oavsett hur bra du är på att hantera grillen. Använd istället jätteräkor, helst råa, och grilla dem snabbt.

3. Gröna ärtor

Varför i hela världen någon skulle vilja grilla gröna ärtor är förstås den viktiga frågan i den här listan, men om du någon gång skulle få för dig att grilla gröna ärtor så låt bli. Betydligt bättre är det att ge sig på svarta bönor: grilla dem i en gjutjärnspanna ihop med lök och chipotle. Det är dock en helt annan historia och väl värt ett framtida inlägg.

4. Pasta

Säger kanske sig självt, men här finns det ingenting att vinna på att grilla, inte ens som rester. Åtminstone inte enligt Grillbaronens ödmjuka uppfattning. Ett betydligt bättre alternativ är potatis, i alla dess former.

5. Salladsblad

Föga förvånande, men hettan får sallad att lösas upp i atomer, mer eller mindre. Många grönsaker går utmärkt att grilla, men salladsblad (oavsett sort) tillhör inte de grillbara grönsakerna. Testa istället tomater, kanske den bästa och enklaste grönsaken att grilla.