2015 års bästa filmer

Det är bara att konstatera. Trots att jag inte har sett så många filmer jag skulle ha velat se, har jag ändå sett väldigt många bra filmer. Det gör det inte lättare att sätta ihop en lista på 2015 års bästa filmer, och särskilt inte när många av dem är så bra att de allihop förtjänar en förstaplats. Men, det går förstås med mycket hårt slit, att ta fram en vinnare. 

En sista sak. Jag insåg när jag skapade listan att det är en väldigt stor övervikt mot science-fiction och rymden över huvud taget. Det beror inte enbart på att jag gillar sci-fi, utan också på att 2015 faktiskt var ett väldigt bra år vad det gäller science-fiction i filmvärlden.

Nåväl, håll till godo med 2015 års bästa filmer:

10. The Ridiculous 6
Barnsligt bra – och överraskande. Med tanke på hur få komedier det är på listan i övrigt är det kanske ett tecken på att 2015 innehöll för få komedier.

9. Ex Machina

Ex Machina
Klart att framtidens robotar ska ha genomskinliga magar.

AI och Alicia Vikander i en osedvanligt bra film, med ett tempo som stressar och en handling som överraskar.

8. Avengers: Age of Ultron
AI även här, men något mer destruktiv. Klart en av de bättre Marvel-filmerna, även om det finns en Marvel-film längre ner på listan som är ännu bättre.

7. Chappie
Ungefär här gick det upp för mig att AI också är ett tema i den här listan. Chappie är humor, sorg och fascination över två saker – mänskligt förfall och mänsklig uppfinningsrikedom.

6. Ant-Man
Liten och stark, samt superhjälte. Ant-Man överraskade mig mer än någon annan film i år (möjligtvis med undantag av The Ridiculous 6). Jag trodde den skulle vara kass, men blev väldigt positivt överraskad.

5. Terminator: Genisys

Series T-800 Robot in Terminator Genisys from Paramount Pictures and Skydance Productions
Series T-800 Robot in Terminator Genisys from Paramount Pictures and Skydance Productions

Hur förvirrande det än verkade när jag såg trailern, blev slutresultatet betydligt bättre än vad jag hade kunnat vänta mig. Ett nytt, annorlunda grepp, där Emilia Clarke gjorde en bra tolkning av Sarah Connor.

4. The Martian
Matt Damon kan det mesta, och han vet hur man både överlever mot alla odds och samtidigt roar sin publik med en bitterhet som vida överträffar alla gnällspikar i riksdagen.

3. Mad Max: Fury Road
Torrt, tungt och bistert. Fury Road förvaltade arvet väldigt väl.

2. Mission Impossible 5: Rouge Nation
Tom Cruise kan överraska och han gjorde det ännu en gång i Rogue Nation. Se också vår sammanställning av alla fem Mission Impossible-filmerna.

1. Star Wars: The Force Awakens

starwars.forceawakens1

Äntligen fick man se fortsättningen på Jedins Återkomst, även om det inte var en direkt fortsättning så knöt JJ Abrams ihop säcken fantastiskt bra. Plats ett på listan var trots allt lättast att utse, The Force Awakens är episk.