1993 års bästa filmer

Vad som först verkade vara ett svårt år blev snart ett år som innehöll lite gamla juveler. Det var lite som att öppna en gammal låda på vinden och upptäcka en samling seriealbum som man hade glömt bort att man hade. Spel och Film ger dig 1993 – ett år med fler överraskningar än vad vi hade väntat oss.

10. Demolition Man
Framtidsfilm om ett perfekt samhälle som kräver en polis från förr i tiden för att fånga en brottsling som också kommer från förr i tiden. Annorlunda och rätt okej, med Sylvester Stallone, Wesley Snipes och Sandra Bullock.

9. Välkommen Mrs. Doubtfire
Robin Wiliams i högform med Sally Field och Pierce Brosnan. Kul än idag och för den som besöker San Francisco någon gång kan en expedition till huset rekommenderas. Det är en ordentlig promenad, men kul att se.

8. Tombstone
Tombstone
Kurt Russell, Val Kilmer, Sam Elliott och Bill Paxton möter bland annat Michael Biehn i en västern som håller än idag, mycket tack vare Val Kilmer i en av hans bästa roller. Lungsjuke Doc Holliday är helt klart något av det bästa han gjort, IMHO.

7. Jagad
Harrison Ford blir jagad som doktor Richard Kimble, av ingen mindre än Tommy Lee Jones. Grymt bra spänning, som dock har lite svårt att hålla flera år senare när handlingen är känd – men väntar man tillräckligt länge glömmer man tillräckligt…

6. Nightmare before Christmas
Tim Burtons dockor i en fantastisk skräcksaga. Perfekt innan julafton.

5. Firman
Tom Cruise i kampen mot firman följer John Grishams förlaga och är en grymt bra thriller.

4. Philadelphia
Jag är lite kluven till Tom Hanks, tycker att han gör lika många dåliga som bra filmer, men Philadelphia tillhör de bättre. Kanske hans bästa, och Springsteens musik höjer filmen till tårfyllda höjder.

3. Spårlöst försvunnen
När jag såg den här hade jag ingen aning om vad som skulle hända, och blev grymt överraskad. Kiefer Sutherland mot Jeff Bridges i en nervkittlande thriller där ingenting känns säkert.

2. Falling Down
Michael Douglas överträffar sig själv i Falling Down och bara inledningsscenen är värd att se. Vem har inte befunnit sig i samma situation och känt precis samma sak?

1. Jurassic Park
Den första och den bästa av alla Jurassic-filmer. Originalet som startade dinosauriefeber intar enkelt förstaplatsen över 1993 års bästa filmer.

jurassic-park1

Bubblare: Måndag hela veckan, Sömnlös i Seattle, Cliffhanger, Pianot, Ett oanständigt förslag, En brud på hugget, Robin Hood – Karlar i trikåer, Pelikanfallet, I skottlinjen, Dave, Sliver, Oskuldens tid, Gettysburg

Filmer jag borde ha sett från 1993: Schindler’s List (jag är nog en av få som inte sett den, bara hört så mycket bra om den att jag skäms för att inte ha sett den), Carlito’s Way, True Romance.

Fler Filmspanare ger dig 1993:

Filmitch

Absurd Cinema

Fripps filmrevyer

Steffo

Fiffi

Rörliga bilder och tryckta ord

Jojjenito

Movies-Noir

Film Media