1986 års bästa filmer

Det är bara att konstatera, 1986 var ett fantastiskt filmår. Faktum är att det kanske var det bästa filmåret hittills, med många filmer som platsar på min topplista. Minst tre av dem går till historien hos mängder av människor och frågan är om vi någonsin kommer att få ett så här bra filmår igen.

10. Big trouble in Little China

MSDBITR FE019

Den mytiska bilden av Kina får komma till sin rätt i Big trouble in Little China. Här får vi följa kampen mellan det onda och det goda, med Kurt Russell som slåss för allt som är gott utan att själv vara särskilt god – åtminstone inte från början. Den här filmen är regisserad av John Carpenter, som stått bakom fler filmsuccéer där även Kurt Russell har medverkat (Flykten från New York, The Thing).

9. Blue Velvet

blue-velvet-8

David Lynch gjorde surrealistiska filmer långt innan Twin Peaks och i mina ögon är Blue Velvet en av hans bästa filmer, även om Dune inte kommer långt efter. Även här spelar Kyle McLachlan i en av huvudrollerna och resultatet är grymt.

8. Flugan

fly1

Teleportation – möjligt eller ej? I Flugan får vi svaret, där Jeff Goldblum och Geena Davis spelar mot varandra i ett udda kärleksdrama. Flugan slog rekord när den visades i Sverige och långt efter premiären kunde gemene man diskutera och äcklas av scenerna. Jeff Goldblum visade en gång för alla att hans bästa roll är som vetenskapsman, vilket vi fick se även i Jurrassic Park.

7. Moskitkusten

the-mosquito-coast

Moskitkusten, med tre av mina favoritskådespelare – Harrison Ford, River Phoenix och Hellen Mirren – intar en säker sjundeplats på listan över 1986 års bästa filmer. Vad som händer när man rycker upp sin familj för att dra ner till djungeln i Centralamerika är filmens grundtema och det är väldigt intressant att se hur konflikterna utvecklar sig.

6. Labyrint

Labyrinth 01

David Bowie var en av behållningarna i klassiska Labyrinth, men bäst av allt var Jennifer Connely när hon ger sig av på sitt äventyr bland ett gäng troll, eller goblins eller vad de nu är. En magisk berättelse med mycket mer känsla än fungerande specialeffekter.

5. Tre Amigos

Humorn är på topp när tre av åttiotalets främsta komiker – Martin Short, Steve Martin och Chevy Chase – ger sig av till Mexico för att spela in film… Scenen med den sjungande busken och den osynlige svärdsmannen är historisk.

 

4. Rosens namn

rosens.namn

Året är 1327 och en episk mordgåta på ett kloster står på menyn. Sean Connery spelar grymt bra tillsammans med Christian Slater och en bättre film om en medeltida tillvaro är svår att finna.

3. Highlander

highlander.connor.and.heather

Det kan bara finnas en och film nummer tre på topplistan slåss hårt för att nå plats ett. Christopher Lambert är Highlander, hur mycket han än försöker spela apa. Sean Connery tar sig in på ännu en placering och Highlander är en film jag aldrig kommer att glömma.

2. Stand by me

standbyme_940x341

Stå bredvid mig när fyra pojkar ger sig av ut på äventyr och det blir inte mycket bättre än så här. Bara en film lyckas ta sig förbi Stand by me 1986 och det beror inte på att Stand by me är sämre, den är bara annorlunda.

1. Aliens

Aliens-inside

Det finns bara en sak att säga. They’re commin’ out of the god damned walls.

 

Här är några listor från mina vänner i bloggvärlden:

Fiffis Filmtajm

Fripps Filmrevyer

Rörliga bilder och tryckta ord

Filmitch

Movies-Noir

Filmfrommen

Jojjenito

 

Köp filmerna på CDON:

Aliens

Stand by me

Highlander

Rosens namn

Three Amigos

Labyrinth

Flugan

Blue Velvet

Big trouble in Little China