1981 års bästa filmer

Nu är det återigen dags att lista de bästa filmerna från ett särskilt år – och nu har turen kommit till 1981. Ett år fyllt av bra filmer, framtidshopp och en fantastisk ekonomisk tillväxt. De tio bästa filmerna från detta magiska år är enligt oss:

10. Ur dödlig synvinkel
for-your-eyes-only
Roger Moore är inte riktigt lika bra som Sean Connery när det gäller att vara James Bond, men han har en solklar andraplats. Ur dödlig synvinkel är i mina ögon den näst bästa filmen vad det gäller Moores Bond-filmer.

9. Das Boot
Ubåtsfilmens original, ett klockrent mästerverk, med musik som lever än idag.

8. Operation Outland
Sean Connery på Jupiter, kan det bli bättre? Möjligtvis om man lägger till ett mordmysterium.

7. Time Bandits
1981
Tidsresande dvärgar i en Terry Gilliam-film som blandar komedi och fantasy på ett makalöst bra sätt. Andra Sean Connery-filmen på listan.

6. En brud för mycket
Dudley Moore när han är som bäst och där det dessutom är väldigt svårt att veta om han verkligen är nykter i filmen eller inte.

5. Evil Dead
Det är lite svårt att säga om den första filmen är bäst eller inte, inte minst med tanke på att Bruce Campbell är i högform i Army of Darkness, men vad det gäller 1981 har Evil Dead en klar femteplacering.

4. Fredagen den 13:e del 2
Gillade man inte del ett kan man utan tvekan gilla del 2 i Fredagen den 13:e-serien. Här är det första filmen där Jason börjar spöka på riktigt. Och en film som har en tagline som ”the body count continues” måste ju bara få en fjärdeplats.

3. The Road Warrior
Klart annorlunda mot både föregångarna och uppföljarna, men dystopisk så det förslår. Mel Gibson gör en av sina allra bästa roller när han spelar Mad Max.

2. Excalibur
Hade det inte varit för Indiana Jones hade Excalibur knipt förstaplatsen. En oerhört bra film om Kung Arthur och legenden runt honom. Som legenden ska vara, punkt slut. Inget First Knight-trams här inte.

1. Jakten på den försvunna skatten

Harrison Ford som Indiana Jones.
Harrison Ford som Indiana Jones.

Indiana Jones är Harrison Ford, eller är det tvärtom? Steven Spielberg kan göra äventyrsfilmer och den första filmen om Indy är den bästa.

 

Andra filmspanare har också listat de bästa filmerna och de hittar ni här:

Filmfrommen

Flmr

Film och Media

Fripps Filmrevyer

Filmitch

Movies Noir

Jojjenito

Rörliga bilder och tryckta ord

Fiffis Filmtajm