Bli ekonomiskt oberoende

När jag har surfat runt bland andra ekonomibloggar finns det i en stor del av de bloggar jag har besökt ett gemensamt tema i att bli ekonomiskt oberoende. Vilket är en fantastiskt intressant sak att skriva om. Vad är ekonomiskt oberoende, hur blir man det och vad ska man göra om man väl lyckas? 

En sak jag fann när jag började gräva lite bland de bloggare som verkar fokusera mest på att bli ekonomiskt oberoende är att bara några har räknat ut exakt vilken summa som behövs. Det är förstås en högst subjektiv summa och jag tänker inte länka till några exempel, utan istället bidra med lite tankar.

Till att börja med vill jag försöka definiera vad ekonomiskt oberoende betyder. En del skriver om att de ska ha tillräckligt mycket pengar för att leva på under resten av sina liv, men har inte tagit hänsyn till vare sig inflation, behovet av att återinvestera eller att livslängden ökar. Huruvida lån finns med i kalkylen eller inte är osäkert, men en och annan bloggare räknar med hyra och/eller lånekostnad för bostad som en kostnad som ska täckas av ett kapital.

Med risk för att råka citera Göran Persson så tycker jag att ett ekonomiskt oberoende inte borde inbegripa lån. Åtminstone inte på en kärnfastighet som används som primärt hem. Har man lån på fastigheter som hyrs ut och skapar intäkter är det en annan sak. Skenande räntor eller taskiga lånevillkor skulle kunna inkräkta rejält på oberoendet.

Bli ekonomiskt oberoende med självhushåll

Fast kostnader måste man ju få ha, om nu inte ekonomiskt oberoende skulle betyda en total återgång till ett fullständigt fungerande självhushåll. Och då kan man tänka sig att hyra är en OK kostnad.

Oavsett vilket borde ett ekonomiskt oberoende betyda att det finns ett kapital som arbetar med att ge tillräckligt mycket utdelning för att täcka samtliga kostnader, inklusive semestersparande och buffert för oförutsedda utgifter, plus en täckning för inflation.

För att bli konkret, om utgifterna för mat, eventuell hyra, el, film, spel, fiske, kläder, grill, sopor, optiker, husdjur och allt annat man bränner uppgår till 10 000 (för enkelhetens skull, inte för att det är realistiskt) och därtill läggs lika mycket på semesterkonto, buffert, återinvestering, med mera, så är den månatliga kostnaden som behöver täckas 20 000. Eller 240 000 på ett år. Vilket betyder att kapitalet som behövs måste vid en 5% utdelning vara minst 5 000 000 SEK.

Just den sortens kalkyl, även om ovanstående kalkyl är väldigt rudimentär, behöver alla som vill bli ekonomiskt oberoende göra. 5 000 000 SEK tror jag är minimum för den som vill bli ekonomiskt oberoende och bara vill leva på avkastningen på sitt kapital, om vi nu räknar på en utdelningsprocent om 5%. Och då har vi inte ens pratat skatt.

Sedan finns det mycket att skriva om vägen till att bli ekonomiskt oberoende, men det är ett ämne för ett annat inlägg.

UPPDATERING BLI EKONOMISKT OBEROENDE, September 2017

Sedan jag skrev det här inlägget har jag försökt få en bild av hur många som faktiskt jobbar aktivt på att bli ekonomiskt oberoende. Helt klart är det många som drömmer om ekonomiskt oberoende, men det är långt ifrån lika många som faktiskt aktivt arbetar på resan dit. En sak som jag fick klart för mig när jag började diskutera den här frågan med folk i min närhet är att det är oroväckande många som ser sina egna möjligheter att bli ekonomiskt oberoende som totalt obefintliga. De allra flesta ser målet som fullständigt omöjligt, de tycker att det är enklare att bestiga Mount Everest eller korsa Atlanten i en flotte.

Just den inställningen tror jag är vad som hindrar många att ta sig ut ur ekorrhjulet. Det är absolut inte omöjligt, men det är enklare att bara drömma om det, än att faktiskt göra någonting åt det. Om du som vill befria dig själv helt enkelt börjar ägna 10-30 minuter per dag att förbättra din ekonomi har du tveklöst tagit ditt första steg mot ekonomiskt oberoende.

Att det sedan är hårt arbete som gäller är det ingen tvekan om. 10-30 minuter kommer inte att räcka, men det är en väldigt bra början. Kommer du bara igång är det enklare att fortsätta och sedan öka tiden du lägger på att tjäna mer pengar än du gör av med, spara mer än du gör idag, minska dina kostnader, skaffa fler inkomstströmmar och se till att varje dag blir en dag närmare målet och inte längre ifrån.

En sak som jag, på min resa, tidigt insåg var att det var extremt lätt att spendera pengar. Vi är alla utsatta för reklam och påverkan. Om grannen har en bil värd en halv miljon vill man själv ha en som är värd en miljon. Eller när din bäste vän köpt senaste mobilen vill du också ha den, eller ännu hellre versionen som kommer efteråt. Trots att man redan har en mobil som fungerar och som kan fortsätta att fungera ett par år till. Just den sortens längtan efter prylar gjorde jag allt för att göra mig av med och lyckades till stor del. Nu handlar det mycket mer om att köpa sådant som jag faktiskt har användning av och som dessutom kommer att hålla så länge som möjligt.

Och håller inte prylarna, reparera dem. Eller använd som reservdelar till andra prylar. Att rensa ut gammalt skräp är bra, men det är ännu bättre att aldrig köpa från början.